Terdapat banyak dokumen yang dikongsikan di internet adalah dalam bentuk format PDF, Word, Excel dan juga Power Point. Kesemua format ini kita sudah selalu gunakan sebenarnya, namun tidak semua orang mahir dalam bidang IT ini, sebagai contoh bagaimana cara untuk Cara Menukarkan PDF Ke Word Dengan Mudah.

Sebenarnya terdapat beberapa proses penukaran yang selalu dilakukan oleh pengguna seperti:

Ini adalah beberapa proses yang selalu dilakukan oleh orang ramai yang ingin mendapatkan format yang berbeza, untuk edit atau untuk perkongsian di media sosial.

Cara Tukarkan PDF kepada Word

Cara yang paling mudah adalah menggunakan ‘Online Converter’ iaitu dengan memuat naik dokumen PDF tersebut ke laman web berikut:

https://www.pdftoword.com
http://pdf2doc.com/
https://smallpdf.com/pdf-to-word
http://www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/

Semua laman web di atas menyediakan perkhidmatan untuk menukar format PDF kepada Word. Anda boleh pilih yang mana anda suka. Namun begitu tidak semua fail pdf dapat di tukarkan kepada PDF dengan baik. Terutamanya yang tidak boleh di copy, iaitu ia dari bentuk asal jpeg.

Untuk mengatasi hal ini, anda perlu menggunakan Software Premium seperti PDF Wondershare yang mempunyai fungsi Optical Character Recognition (OCR), yang boleh ‘tranform’ mengesan bentuk font.


Telegram logo


Cara Tukarkan Word kepada PDF

Buka dokumen micrososoft word tersebut.

Pergi ke bahagian kiri atas: ambil File – Save As

Pilih lokasi untuk fail disimpan

Rename dan Pilih Format dan save.

wordtopdf 285x300 1

Kebanyakan daripada kita menerima sesuatu dokumen di dalam format PDF, dan berhajat untuk mengubahsuai (edit) dokumen tersebut, namun tidak berjaya. Untuk mengubahnya secara terus, memerlukan Software Acrobat Reader Full Version atau boleh juga menggunakan beberapa software lain seperti Nitro PDF, PDF Escape, PDF Wondershare dan pelbagai lagi.

Menggunakan Aplikasi Android

Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan Smartphone anda untuk menukarkan format dokumen anda. Antara aplikasi yang mempunyai fungsi tersebut ialah:

Ini adalah sebahagian aplikasi yang anda boleh gunakan, ada banyak lagi sebenarnya anda boleh search sahaja di playstore nama-nama yang telah disenaraikan.


10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan

1) Buat Jadual

jadual

Umumnya, pelajar tidak dapat menyusun kehidupan rutin belajar mereka dengan baik dan jika ada pun mereka gagal mengikutinya dengan tekal. Jadual mengulangkaji pelajaran ketika hari biasa adalah berbeza dengan jadual mengulangkaji ketika menghadapi peperiksaan. Jadual ulangkaji ketika peperiksaan haruslah dibina berdasarkan mata pelajaran yang dilalui untuk esok harinya atau yang terdekat . Jadual harus dibina mengikut kesesuaian aktiviti seharian dan perlu diikuti dengan disiplin yang ketat kerana tanpa jadual atau konsistensi yang betul, sangat sukar untuk mencapai keputusan yang di inginkan.

Bukan sahaja pelajar perlu ada jadual atau rutin tertentu tetapi kebanyakan mereka yang berjaya dalam hidup, mereka semua mempunyai corak atau rutin yang mereka ikuti secara tetap.

Jadi buatlah jadual rutin dan selaraskan dengan semua aktiviti yang anda lakukan dalam kehidupan seharian. Ia akan menjadikan anda seoarang pelajar yang lebih konsisten.

2) Ambil Makanan Sihat: –

Pemakanan Sihat 5 Makan BerseratSetelah mengikuti semua perkara di atas sekarang tiba waktunya untuk menjaga kesihatan anda. Perkara yang penting ini sering diabaikan oleh hampir semua orang. Gaya hidup yang sihat adalah perkara yang paling penting dalam hidup anda. Dengan kata lain, “kesihatan adalah kekayaan sebenar dan terbesar dalam hidup”.

Pelajar biasanya tidak menjaga kesihatan mereka dengan sempurna dan mengamalkan mengambil makanan ringan secara tetap. Secara tidak sedar makanan ringan yang mereka ambil merupakan penyumbang terbesar kepada masalah stres. Oleh itu, jagalah kesihatan anda. Elakkan makanan ringan dan makanlah makanan yang sihat dan berkhasiat.

Amalkan Pemakanan yang seimbang  yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Manusia memerlukan makanan dan vitamin untuk pembesaran dan menjaga kesihatan. Media massa turut mempopularkan pemakanan seimbang menerusi pelbagai program dan penulisan artikel mengenai pemakanan yang sihat ini. Oleh itu, wujud pelbagai kebaikan daripada makanan seimbang ini.

3) Dapatkan Cukup Tidur: –

sleep

Kini telah menjadi sebahagian amalan, kebanyakan pelajar kerap menggunakan telefon pintar mereka sehingga larut malam dan bangun pada lewat pagi. Ini merupakan tabiat yang sangat buruk bagi seorang pelajar. Banyak penyelidikan mengatakan orang yang tidak tidur cukup, akan mempunyai masalah mental seperti tekanan, kemurungan dan masalah lain.

Pastikan anak masuk tidur awal dan bangun awal. Galakkan mereka membuat sedikit ulang kaji pada waktu awal pagi walaupun hanya 20 ataupun 30 minit. Pada waktu ini, fikiran mereka tenang, emosi belum terganggu dan suasana pula nyaman.

Oleh itu, tidur dengan sempurna, sekurang-kurangnya 7 jam untuk mengelakkan masalah seperti tekanan peperiksaan. Dapatkan tidur yang betul serta secukupnya dan bangun awal yang akan membantu anda mengekalkan rutin anda.

4) Bersukan: –

sport

Ramai pelajar tidak bersukan atau aktif melakukan aktiviti fizikal ketika musim peperiksaan mereka. Ini adalah tindakan yang kurang tepat. Otak anda juga perlukan rehat. Selitkan dalam jadual anda sedikit ruang untuk bermain dan bersosial dengan rakan-rakan anda, ianya akan dapat menyegarkan minda anda dan menghalang tekanan ketika peperiksaan anda.

 

Click untuk bacaan seterusnya disini….    10 2 click here free download png