Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 5 adalah himpunan nota-nota P. Islam yang terpilih dari seluruh negara.

Nota-nota ini telah direka bentuk untuk memantapkan pengetahuan dalam ilmu agama islam kepada murid serta menyediakan mereka supaya celik dalam pengembangan islam dan berupaya mengaplikasikan pengetahuan Islam, membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan.

Maklumat yang disediakan di dalam Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 5 ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Nota Pendidikan Islam Tingkatan 5

TAJUK 1 : TILAWAH AL-QURAN

 Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 2: HADIS

Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 3 : AKIDAH

Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 4: FIQAH

Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 5: SIRAH DAN TAMADUN ISLAM

Download : NOTA PILIHAN


telegram

TAJUK 6 : AKHLAK ISLAMIAH

Download : NOTA PILIHAN

 

Semoga perkongsian ini Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 5 manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka….


Artikel Pilihan : –

Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak lama lagi.

1. Mengadakan Study Group

15 tip 5

Pembelajaran secara berkumpulan adalah cara mengulangkaji yang sangat berkesan Anda mungkin mempunyai soalan yang mempunyai jawapan dan begitu juga sebaliknya dengan rakan-rakan anda. Selagi group anda dapat memastikan fokus pada topik itu dan mengadakan perbincangan untuk jangka waktu yang disepakati, ini boleh menjadi salah satu cara yang paling berkesan untuk mencabar diri anda. Pastikan group anda mempunyai peraturan dari segi bidang pebincangan dan masa yang ditetapkan.

2. Kesan Makanan Ringan Keatas Otak

15 tip 6

Anda mungkin memerlukan kudapan ketika mengulangkaji. Harus diingat apa yang anda makan benar-benar boleh memberi kesan kepada tahap tenaga dan fokus anda, jadi jauhkan diri dari makanan ringan. Jaga badan dan otak anda dengan baik dengan memilih makanan berkhasiat yang dapat membantu fokus dan daya ingatan anda, seperti ikan, kacang, biji, yogurt dan blueberry. Perkara yang sama juga perlu diamalkan ketika hari peperiksaan.

3. Minum Banyak Air

15 tip 7

Minum banyak air, ingat bahawa terhidrasi dengan baik adalah penting untuk otak anda untuk bekerja dengan sebaik-baiknya. Pastikan anda menyimpan banyak air sepanjang mengulangkaji, dan juga pada hari peperiksaan.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    CLICK HERE